Омолоджуюча дія амаранту

Амарант (щириця) – трав’яниста однорічна рослина, що завдяки своєму хімічному складу є суперкорисною, та широко використовується в медицині, кулінарії, косметології. Рослину цю культивували здавна. В китайській медицині амарант вважався одним з найефективніших засобів від старіння, а давні греки називали його символом безсмертя. Ацтеки пекли з амаранту хліб, використовували у релігійних цілях, для зміцнення тіла і духу. Сьогодні його вирощують в гірских районах Аргентини та Мексики. Це перспективна білкова культура, з високою врожайністю.

 

Хімічний склад

Щириця – джерело вітамінів, мікроелементів та високоякісного білку. Ця рослина містить вітаміни групи В, бета-каротин, С, Е. Особливістю вітамінного складу є вітамін В4 (холін) – це дуже рідкісна біоактивна речовина, що необхідно організму для нормального функціонування нервової системи. З мікроелементів у амаранті присутні у великій кількості кальцій, магній, залізо, мідь, селен, марганець, кремній. Високий вміст білку (до 21 %) обумовлює харчову цінність цієї рослини. Варто зауважити, що білок амаранту містить 35% незамінних амінокислот, а лізину в ньому утричі більше, ніж у пшениці. До того ж, рослинний білок краще засвоюється, ніж білок тваринного походження. 

Амарант містить таку речовину, як сквален. Вона попереджує дефіцит кисню в клітинах, бере участь у їх регенерації. Також має високі антиоксидантні властивості, бореться зі старінням, вільними радикалами, є імунопротектором.

 

Застосування у медицині

З амаранту виготовляють відвари, настої, настоянки та олію які застосовують для лікування різних органів та систем. Амарант – хороший кровоспинний засіб. Завдяки високому вмісту лізину, допомагає нормалізувати роботу м’язової тканини, в тому числі міокарду. Має м’яку послаблюючу дію, ефективно бореться з закрепами. Ліки з амарантом стануть у нагоді, коли необхідно зняти спазм. 

Амарант містить фосфоліпіди, що посилюють обмін речовин в організмі, знижують рівень цукру в крові, допомагають нормалізувати вагу, а ще сприятливо впливають на роботу центральної нервової системи. Ще одним складником амаранту є стероли, які покращують адаптивні можливості організму, завдяки чому, організм швидко пристосовується до фізичних навантажень.

Олія амаранту має регенеруючу, знеболюючу дію, тому її застосовують для лікування псоріазу, екземи, дерматиту, різних ранок, порізів на шкірі. Вона здатна значно скороти процеси загоєння.

Олія з амаранту в косметології

Олія амаранту може входити до складу кремів, масок, лосьйонів. Завдяки високому вмісту в амаранті сквалену, амарантову олію широко застосовують в косметології. Сквален входить до складу нашої шкіри, захищає її від несприятливих факторів навколишнього середовища, бореться з вільними радикалами та забезпечує зволоження. Завдяки такій дії, уповільнюється процес старіння шкіри. Крім того, амарантова олія чудово зволожує та живить, пом’якшує, робить шкіру ніжною та оксамитовою на дотик. 

До складу амарантової олії, як і до багатьох інших рослинних олій, входить вітамін Е. Проте саме в цій олії він перебуває у найбільш активній (токотриєнальній) формі, що дозволяє йому більш ефективно боротися з передчасним в’яненням шкіри. Серед інших складників цієї олії, що сприятливо впливають на шкіру, можна виділити ще бета-каротин, вітаміни групи В, поліненасичені жирні кислоти.

Як бачимо, за перечисленими властивостями, амарантове масло чудово підходить для сухої, в’янучої, зрілої шкри. Але його можна застосовувати і тим, у кого шкіра жирна. Адже амарантова олія добре очищає, надає шкірі матовості, усуває запалення та має антибактеріальну дію.

Також, амарант застосовують і для догляду за волоссям. Він здатен укріпити корені, сприяє росту волосся, відновленню його структури, надає блиску та еластичності. 

 

Залишити відповідь